Mercè Casanovas

Un llibre d’artista no és un llibre d’art amb reproduccions d’obres d’art, ni un llibre que parli d’art. Un llibre d’artista és una obra d’art per si mateixa. El llibre d’artista  esdevé  un objecte manejable i de transport fàcil que permet difondre idees, imatges, pensaments i afirmacions artístiques en un format íntim i personal.


25 pàgines
M.Mercè Casanovas, Terrassa, 2011

Tècnica: fotocòpia làser sobre paper làser blanc de 100 gr. / Nº de planes: 25 / Edició de 12 exemplars. D’aquest llibre n’hi ha una edició única impresa amb tintes ultraviolades d’alta definició sobre peces de dm.

Un llibre porta intrínsec en la seva estructura la idea de paginació.  Jo m’he servit d’aquest sistema seqüencial per a recopilar vint-i-cinc imatges on hi ha un número inclòs en cadascuna d’elles. Són imatges capturades amb la càmera en diferents punts de la meva ciutat i de la meva casa, sense cap mena de manipulació posterior ni cap retoc. Així doncs, el títol del llibre és una referència literal del seu contingut.
Aquest llibre s’inclou dins una sèrie de treballs on aprofito la pròpia anatomia del llibre per expressar unes idees que no tindrien sentit fora de la seva estructura i que estan pensades per a ser enteses en aquest context i no en cap altre.

 


 

Campanillas
M.Mercè Casanovas, Terrassa, 2007

Format del llibre: 20 x 16,5 cm / Nº de pàgines: 36 / Tècnica: reprografia en color sobre paper reciclat. Les cobertes són de cartolina. Edició de 16 exemplars sobre paper reciclat de 80gr.

Amb el llibre Campanillas vaig aprendre a llegir quan era petita. I sobre aquest llibre he volgut fer una nova lectura que pot sorpendre a més d’un. Es tracta d’una edició del 1958 sobre la qual he fet una reedició utilitzant el mateix format, les mateixes imatges, el mateix tipus de lletra i paper i la mateixa estructura per tal d’aconseguir la màxima similitud amb l’original.
Però quan un intenta llegir el contingut de les pàgines, es troba amb un text gairebé inintel·ligible degut a la manipulació de les paraules. I aquí rau l’interès del llibre.
Només canviant l’ordre de les lletres, es pot comprovar que l’ull de la persona pot arribar a esbrinar el significat sense problemes sempre i quan intenti una lectura amb un angle de visió global i no
pas de paraula a paraula. El resultat és un llibre idèntic al de l’edició original, però amb una proposta de lectura àgil i divertida que li confereix un doble joc molt actual.


Mirant al cel
M.Mercè Casanovas, Terrassa, 2006

Format del llibre: 17 x 24 cm / Nº de pàgines: 52 / Tècnica: impressió digital amb injecció de tinta, paper Matt Apli de doble cara. Les cobertes són de tapa dura amb tela impresa. Edició de 5 exemplars sobre paper Matt Apli de 170gr i 1 exemplar fora de comerç sobre paper Bockingford Inkjet de 190gr.

Aquest llibre ha sorgit després de gairebé dos anys de fotografiar cels de diferents indrets en diferents moments del dia i de l’any. A partir d’aquests cels, que no han estat retocats ni manipulats en cap moment, he elaborat un collage digital amb diferents elements que fan referència al tema del cel partint de dites i frases fetes o d’elements que podem trobar i veure quan mirem amunt.


més-menys (+ -)
M.Mercè Casanovas, Terrassa,1999

Format del llibre : 5 x 5 cm / Format de la capsa : 6 x 6 x 2,5 cm / Nº de pàgines: 56 / Tècnica: litografia a una tinta estampada per l’autora. Les cobertes són de tapa dura i porten un relleu amb el títol. La capsa que conté el llibre és de cartró. Edició de 10 exemplars.

Aquest llibre de petit format és una obra de caire intimista que necessita concentració per entendre el seu contingut. Es tracta d’emfatitzar la pròpia condició del llibre com a un conjunt de pàgines que se succeeixen una darrera l’altra fins a configurar el llibre. A mesura que avancem en la lectura, es van sumant les
pàgines (inici i argument de l’obra) fins arribar al clímax central per després anar restant pàgines i arribar així al final de l’obra.

 

Anuncios