Rosa Tarruella

Per què es fa un llibre d’artista? Per a ser comprès entre unes mans i perquè el seu significat sigui compost a mesura que el lector gira les seves pàgines.

I què se’ns proposa en aquestes peces? Simplement, com Ruscha diria: “els meus llibres poden ser pensats com petits viatges, però les històries no tenen ni fi ni principi”.


Dibuixos de Tardor
Rosa Tarruella Planas, Barcelona, 2013

Format: 29,4 x 20,6 cm / 20 planes / impressió inkjet sobre paper Cartiera Magnani 160 g / paper coberta Bambú texturat 150 g / Enquadernació Canigó SL Barcelona / Edició de 10 exemplars numerats i signats més 1 H.C.

Dibuixos de l’exposició “envelopebook 12345678910111213LLIBRES D’ARTISTA” escanejats, més un text de l’autora:

Vaig començar uns dibuixos cap a finals del mes de setembre del 2012, a Zalesie, sentint com queien les fulles d’alguns arbres impacients per despullar-se, sentint les nous com s’anaven llançant des de dalt dels vells troncs, i com topaven amb les pedretes del jardí, les closques acabades d’assecar-se, a vegades, sentia passar el senyor del tractor per davant de la casa i el veia des de la porta de l’estudi, em saludava amb el cap des de dins la cabina, i de tornada només veia els troncs quan jagairebé havien passat, s’anava fent fosc, sempre dibuixava a la tarda, escoltant les cançons d’una emissora de ràdio d’algun país veí, i mentre, la Montse se’n va anar,és a ella a qui li vaig dedicar aquests dibuixos.

Aquí a Barcelona els vaig anomenar Dibuixos de Tardor. Van ser exposats el mes de novembre a la galeria Ferran Cano, en la mostra “envelopebook 12345678910111213LLIBRES D’ARTISTA” i dels dibuixos escanejatsse n’ha fet una autoedició on cada exemplar va numerat i signat per l’autora. L’edició és de l’1 al 10 més un H.C. Aquest és l’exemplar núm.


MUNIA
Rosa Tarruella Planas, Zalesie-Barcelona, 2011

Format: fotografies 105 x 74 mm; tapa troquelada de plakene trasllúcid / 293 planes / paper A7 jedno strony średni 200g mat / impressió digital / Taller d’impressió digital Spidruk, Rzeszów / enquadernació Qüestió Gràfica, Barcelona / Edició de 16 exemplars

Treball realitzat per a 13L partint del reportatge realitzat per la autora, amb un telèfon mòbil Samsung, de la gata Munia. Aquesta gata es presentava a casa de l’autora cada vegada que arribava a Zalesie, als pre-Càrpats de Polònia, a passar-hi una temporada. Munia havia nascut a aquella casa, tenia uns 8 anys i va anar tenint una mitjana de 6 gatets per any. Durant la resta de l’any vivia amb els veïns. Finalment va desaparèixer l’hivern de 2013, se suposa empaitada per algun llop o guineu dels boscos veïns. Aquest llibre d’artista té per objecte fer visible la seva darrera maternitat, al 2010, documentant la seva quotidianitat, les seves anades i vingudes pel jardí, per la casa, el seu embaràs, quan dona llum a tres gatets dels que només en visqueren dos, un mascle, en Gris, i una femella, Negra. Les anades i vingudes de Munia absent només uns pocs minuts els primers dies després de donar a llum, cóm els alimentava, els cuidava, els animava a sortir del cistell, cóm observava i animava els seus primers jocs…. Les seqüències comencen amb Munia observant el seu fill Gris ja crescut, a l’entrada de la casa, l’any següent, 2011. La portada mostra a Munia asseguda sobre un dibuix de l’autora.


(Oleander) Oleandry (Baladres)
Rosa Tarruella Planas, Barcelona, 2011

Format: 21,7 x 14,9 cm / 30 planes /  impressió digital / Impressió digital: Spidruk, Rzeszów / Enquadernació: Raima, Barcelona / paper A5 dwie strony średni 200g mat / Edició de 3 exemplars

Dos esquirols, l’un viu al parc de Brandon Hill a Bristol, Anglaterra, i l’altre al Parc Jordana, a Gracòvia, Polònia. http://www.bristol.gov.uk/ccm/content/Environment-Planning/Praks-and-open-spaces/parks/brandon-hill.en http://www.cracow-life.com/poland/krakow-parks (Park Jordana)


ENCANTS
Rosa Tarruella Planas, Barcelona, 2010

Format: 13,3 x 20,5 cm / Nº de planes variable / papers variats fins a fer un gruix de 17 mm. / Tècnica mixta / Disseny coberta Tadeusz Nuckowski / Impressió i enquadernació a Gràfiques Canigó s.l. Barcelona/ Edició de 180 exemplars numerats en serigrafia per Enric Mas

Llibres produïts per l’autora segons el tarannà seu i dels materials –diaris i revistes, fotocòpies, proves deficients del taller de gravat, màcules, apunts i dibuixos, papers diversos- que convertits en exemplars únics van ser donats durant la presentació de la instal.lació ENCANTS a Eina, Espai Barra de Ferro, Barcelona, 2011

http://vimeo.com/21912789

Referència completa sobre ENCANTS a l’article publicat a la revista digital Arte y Sociedad http://eumed.net/rev/ays/1/tpor.html TARRUELLA, R., ROFES, O., 180 ENCANTS: El libro de Artista como generador de relaciones, Febrero 2012, en Arte y Sociedad. Revista de Investigación ISSN: 2174-7563


Faula del Joc
Rosa Tarruella Planas, Barcelona, 2007

Format: 21 x 15,5 cm / 17 + 1 planes / paper reciclat anys 60 H.E.Bachs / impressió digital / Impressió Estudi Esteve Solucions Gràfiques, Barcelona / Edició de 50 exemplars

Treball realitzat per a 13L, partint de la documentació fotogràfica de l’autora, d’una instal·lació prop del riu San a Słonne, Polònia, durant el 27 Plain-Air organitzat per la Galeria d’Art Contemporani de Przemysl, Polònia. Inclou un poema de Wislawa Szymborska en català i la versió original en polonès, en un full apart sense enquadernar.


Faula del Silenci
Rosa Tarruella Planas, Barcelona, 2007

Format: 21 x 15,5 cm / 17 + 1 planes /  paper reciclat anys 60 H.E.Bachs / impressió digital / Impressió Estudi Esteve Solucions Gràfiques, Barcelona / Edició de 50 exemplars

Treball realitzat per l’autora partint de la documentació fotogràfica d’un recorregut des del bosc fins al riu San a Słonne, Polònia, durant el 27 Plain-Air organitzat per la Galeria d’Art Contemporani de Przemysl, Polònia. Inclou un fragment de “La antorcha al oido” d’Elias Canetti traduït al castellà, i la versió original en alemany en un full apart sense enquadernar.


Slonne-Barcelona
Rosa Tarruella Planas, Barcelona, 2005

Format: 24 x 18 cm / 42 planes / paper fotocòpia + 1 full poliester / fotocòpies color de collages + un dibuix / Edició de 27 exemplars numerats i signats, enquadernats al Taller Tarlatana de Barcelona en tapa dura forrada amb paper imitació pell, d’H.E. Bachs.

Edició paperback de l’original, l’album Slonne-Barcelona (32,5 x 25,5 cm) de collages i dibuixos, realitzat per l’autora durant el 25 Plain-Air a Slonne, organitzat per la Galeria d’Art Contemporani de Przemysl, Polònia.

Els collages estàn fets amb papers retallats de mostraris de paper de regal usuals dels anys 50; i amb retalls de dibuixos dels papers xinesos usats com ofrena a les cerimònies de traspàs i de dol. Els dibuixos originals són grafits sobre paper polièster.

Cada exemplar de l’edició paperback conté un dibuix original, també realitzat en grafit sobre poliester.


Ameiva Auberi – Tarentola Mauritanica
Rosa Tarruella Planas, Barcelona, 2001

Format: 24 x 18 cm / 57 planes / tapa de cartó serigrafiada per Enric Mas, amb espiral manipulada a Raima / impressió digital inkjet / Edició de 6 exemplars numerats i signats més 1 H.C.

Una història visual feta d’instants captats amb una polaroid, mostrant el rastre d’uns recorreguts que fan els subjectes Ameiva Auberi i Tarentola Mauritanica a la terrassa de l’estudi del carrer Olesa.


4 jaikus
Rosa Tarruella, Barcelona,1999

Format: 4 quaderns dins estoig de 19,5 x 13,4 cm / impressió inkjet / Edició de 13 exemplars numerats i 1 H.C.

Hi ha un exemplar únic, mides DA4, realitzat al 1998 que consisteix en 4 quaderns amb el texte d’un jaiku i unes imatges realitzades en tampó de polietilè i tintes, varis colors, collage i tipografia, sobre paper xinès (col·lecció particular).

Aquella obra dona pas al 1999 a la present edició de “4 jaikus”: s’escanegen els quatre quaderns originals i se’n fa una edició de mides DA5 amb impressora làser color QMS. Els quaderns queden recollits dins de l’estoig.

Els textos dels jaikus provenen de Jaikus inmortales, selección, traducción y prologo de Antonio Cabezas García (Madrid: Hiperion, 1983)